logo

7 faktori, kas ietekmē to, cik daudz nopelnām

13.5.2019

cover image

Tagad, kad darba sludinājumos ir norādīts amata atalgojums vai tā amplitūda, ir daudz vieglāk salīdzināt savu algu ar citiem. Paylab, kas Latvijā darbojas kā CV-Online pārvaldītā algu informācijas datubāze Algas.lv, vairāk nekā 10 gadu garumā ir apkopojis atalgojuma informāciju un izveidojis sarakstu ar 7 galvenajiem faktoriem, kas izskaidro to, kāpēc pelnām vairāk vai mazāk nekā vidēji tirgū.

Tagad, kad darba sludinājumos ir norādīts amata atalgojums vai tā amplitūda, ir daudz vieglāk salīdzināt savu algu ar citiem. Paylab, kas Latvijā darbojas kā CV-Online pārvaldītā algu informācijas datubāze Algas.lv, vairāk nekā 10 gadu garumā ir apkopojis atalgojuma informāciju un izveidojis sarakstu ar 7 galvenajiem faktoriem, kas izskaidro to, kāpēc pelnām vairāk vai mazāk nekā vidēji tirgū.

Darbs pieprasītākajās nozarēs

Uzņēmumi, kas darbojas pieprasītākajās nozarēs arī piedāvā labāku atalgojumu visos līmeņos. Augstāku atalgojumu veido gan dāsnāka atalgojuma sistēma, gan finansiālie bonusi. Nozares, kuras ilgtermiņā ir pieprasītas: IT, enerģētika, telekomunikācijas, banku nozares, kā arī citas rūpniecības nozares. Situācija, kad biroja administrators lielā enerģētikas uzņēmumā var pelnīt pat par 30% vairāk nekā biroja administrators, piemēram, tūrisma uzņēmumā, nav nekas neparasts.

Darbs lielos uzņēmumos

Summa, ko var nopelnīt, ir atkarīga arī no uzņēmuma lieluma. Lielākās korporācijas saviem darbiniekiem piedāvā lielāku atalgojumu un citas priekšrocības, ja salīdzina ar mazākiem darba devējiem. Paylab veiktās analīzes rezultāti liecina, ka uzņēmumos ar vairāk nekā 250 darbiniekiem, atalgojums ir līdz pat 14% augstāks nekā uzņēmumos, kuros ir līdz 50 darbiniekiem.

Lielos uzņēmumos sistēma ir strukturēta un jau rūpīgi izstrādāta, tādējādi ļaujot darbiniekiem specializēties un pilnveidoties konkrētā darbības sfērā, kas savukārt arī var nodrošināt lielāku atalgojumu. Tikmēr mazos uzņēmumos darba organizācija var nebūt tik skaidra un darbiniekiem jāveic visdažādākie darba pienākumi un ir jābūt daudzpusīgākiem.

Privātā sektora ārvalstu uzņēmumi maksā vairāk

Algas privātajā sektorā ir augstākas, ja salīdzina ar atalgojumu valsts sektorā. Lai arī valsts sektora uzņēmumi nereti spēj konkurēt ar privātajiem uzņēmumiem vietējā mērogā, tomēr grūtāka ir konkurēšana ar ārvalstu privātajiem uzņēmumiem. Paylab analīze parāda, ka ārvalstu uzņēmumos atalgojums ir vidēji par 12%-50% augstāks nekā vidējais atalgojums vietējos privātajos uzņēmumos.

Galvenokārt, tas tāpēc, ka ārvalstu uzņēmumi nodrošina lielāku kapitālu, pievilcīgāku korporatīvo kultūru un atšķirīgus standartus darbinieku profesionālajai attīstībai. Darbinieku atalgojumu valsts sektorā ietekmē likumā noteiktie ierobežojumi.

Atalgojums atbilstoši pieredzei

Var teikt, ka atalgojums palielinās atbilstoši nostrādātajiem gadiem un iegūtajai pieredzei. Saskaņā ar Paylab datiem, darbinieks, kurš vienā pozīcijā ir nostrādājis vairāk nekā 6 gadus nopelna līdz 20% vairāk nekā jaunais darbinieks. Darba devējam, meklējot darbinieku ar pieredzi, ir jāsaprot, ka tas arī izmaksās dārgāk nekā nepieredzējis darbinieks. Pieredze nav bezmaksas. Tas, kurš ir ieguldījis laiku, resursus un enerģiju, lai iegūtu atbilstošas zināšanas un prasmes, arī parasti saņem vairāk.

Izglītība sniedz priekšrocības 

Paylab analīze parāda, ka augstskolu absolventi ātrāk saņem algas paaugstinājumu. Darbinieki ar augstāko izglītību nopelna vidēji par 50% vairāk nekā tie, kuriem ir vidējā izglītība. Tas bieži ir saistīts ar faktu, ka augstskolu absolventi ir pieprasīti sarežģītāku darbu veikšanai, kā rezultātā arī viņi saņem atbilstošu atalgojumu. Tāpat jāatceras, ka studiju jomas izvēlei arī ir ļoti būtiska loma attiecībā uz nākotnes ienākumiem, jo ir jomas, kas ir un būs labāk apmaksātas.

Atalgojums ir augstāks lielākajās pilsētās

Galvaspilsēta un lielākās reģionu pilsētas piedāvā labākus atalgojuma nosacījumus nekā mazākās pilsētas un reģioni. Piemēram, grāmatvedis galvaspilsētā var nopelnīt pat līdz 24% vairāk nekā grāmatvedis, kas strādā ārpus galvaspilsētas. Atalgojuma atšķirība ir skaidrojama arī ar to, ka dzīve lielākās pilsētās ir dārgāka.

Uzstājīgāki cilvēki pelna vairāk

Būt uzstājīgam un pārliecinošam attiecībā uz paveikto darbu un tā samaksu, bieži vien atmaksājas. Darbinieki, kuri uzņemas iniciatīvu un ar atbilstošiem argumentiem dodas pie vadītāja pēc algas paaugstinājuma, nereti to arī saņem. Ja darba devējs ir apmierināts ar darbu, ir vērts uzsākt sarunu par atalgojuma palielināšanu.

Raksts tapis sadarbībā ar Paylab

Salīdziniet savu algu Latvijā

Saņemiet bezmaksas personalizētu algu salīdzinājumu.

Salīdziniet savu algu